Ce sunt si cum functioneaza nebulizatoareleDespre boli si afectiuni

Nebulizatorul este un aparat medical care ar trebui sa se gaseasca in orice casa in care locuieste un copil. Afectiunile respiratorii, frecvente in aceasta perioada inca rece, in special la copii, nu mai trebuie sa reprezinte un motiv de ingrijorare pentru parinti. Aparatele de aerosoli, numite si nebulizatoare, sunt o metoda moderna si foarte eficienta de a trata mai usor problemele respiratorii, in confortul casei.

Terapia cu aerosoli artificiali este o solutie la indemana, pe care medicii o recomanda mai ales pentru copii, dar si adultilor. Nebulizatoarele contribuie la insanatosirea familiei si se gasesc intr-o gama larga de aparate de aerosoli de cel mai inalt nivel tehnologic, destinate utilizarii la domiciliu.

Cum functioneaza?

Nebulizatorul transforma serul fiziologic sau solutia medicamentoasa in vapori ce ajung direct la locul inflamatiei prin inhalare, avand efecte imediate asupra zonelor afectate. Aparatul poate fi folosit la recomandarea medicului in cazul unor afectiuni ORL – sinuzite, faringite, amigdalite, laringite, otite – sau a unor boli pulmonare – angina, astm, BPOC, bronsite, bronsiolite, bronhopneumonie. De asemenea, poate fi folosit pentru tratarea alergiilor. Inhalarea aerosolilor ajuta la fluidizarea secretiilor, care sunt apoi eliminate prin tuse si suflarea nasului. Totodata, relaxeaza caile respiratorii, permitand oxigenarea plamanilor.

Frecvent, pediatrii recomanda inhalatii doar cu ser fiziologic, tehnica ce s-a dovedit de un real ajutor pentru intreaga familie.

Tipuri de nebulizatoare

Nebulizatoarele sunt cu compresor sau cu ultrasunete. Se diferentiaza prin tehnologie, modelele cu compresor functioneaza pe baza unui piston ce impinge aerul in rezervorul medicamentului, iar presiunea creata transforma solutia medicamentoasa in particule fine de aerosoli, pe care pacientul le inhaleaza in timpul tratamentului, prin accesoriile specifice (masca, piesa de nas sau piesa de gura).

Nebulizatoarele cu ultrasunete folosesc vibratii la frecvente inalte pentru a transforma solutia medicamentoasa in particule fine ce se regasesc in fluxul de aerosoli. Sunt mai silentioase.

Trucuri

Solutia inhalata este mai eficienta daca este incalzita, chiar inainte de nebulizare, pana la 37 de grade.

Sursa: Omron, Pure Media