Ce forma are sanul perfect?Mod de viata

Poate suna usor exagerat, insa cercetatorii britanici au facut-o si pe asta: un studiu despre forma sanului perfect.

Un studiu ale carui rezultate au fost publicate in revista medicala britanica Plastic and Reconstructive Surgery a scos la iveala tipul de san preferat atat de barbati, cat si de femei. 1.315 persoane (femei, barbati, chirurgi esteticieni) au participat la studiu si s-a stabilit ca sanul perfect are proportia 45:55. Toate cele trei categorii: femei, barbati, medici au fost de acord ca cel mai frumos san este cel care are 45% din tesut deasupra liniei mamelonului si 55% dedesubt.

Aceasta proportie naturala o are si sculptura ce o infatiseaza pe Venus din Milo, una din minunile artistice ale lumii, despre care se considera ca are proportiile perfecte si un bust perfect.

Explozia de operatii de marire de san din ultima perioada a facut ca orice tipar sa dispara, fiecare dorindu-si mai mult, mai sus, mai mare, mai rotund.

“In special in Statele Unite, in ultimele decenii, chirurgii esteticieni au utilizat implanturi rotunde, cu substanta salina. Din acest motiv, sanii pareau nenaturali, prea plini, rotunzi, ca mingile de fotbal, cu prea mult tesut in partea superioara”, precizeaza Patrick Mallucci si Olivier Branford, cercetatorii care au condus studiul. Acestia pun tendinta si pe seama curentului lansat de serialul Baywatch, a carui protagonista, Pamela Anderson avea un bust prea plin. Dar apetisant, care a starnit invidii si a lansat o moda.

Studiul nu a fost realizat din cauza unui surplus de fonduri, ci pentru a-i ajuta pe chirurgii esteticieni sa isi faca o idee despre ce inseamna “perfect” in viziunea celor care privesc sanul cu alti ochi, nu cu cei critici, ai specialistului. In cazul operatiilor de augmentare mamara, reducere sau chiar reconstructie dupa cancer, pacientele cer sani perfecti, daca tot se poate. Insa perfectiunea nu avea niciun standard, pana acum.

O vorba spune ca sanii perfecti vin in toate formele si marimile, dar macar s-a ajuns la un consens: raportul.

Ce este de mentionat: grupele de varsta, atat la femei, cat si la barbati, au fost sub si peste 40 de ani. Femeile din a doua categorie au ales in cel mai mare numar aceasta proportie, ele fiind cele mai in masura sa aprecieze un san asupra caruia gravitatia si inaintarea in varsta nu si-au facut efectele.

Studiul a mai scos la iveala un aspect. A fost daramat mitul conform caruia barbatii apreciaza mai mult “silicoanele”, demonstrandu-se stiintific ca sunt mai indragiti sanii naturali, nu cei supradimensionati.

 

Surse: aici, aici, aici si aici.