Ce au in comun constipatia, obezitatea si osteoporoza?Terapii si remedii din natura

Traim in alt ritm fata de cel in care au trait bunicii sau strabunicii nostri. Avem parte de stres, program de lucru prelungit, fara respectarea orelor de masa, mancatul in graba, cine copioase (singurul moment al zilei cand este toata familia la masa), obiceiuri alimentare proaste, combinatii de alimente incompatibile ca timp de digestie, alimente conservate, congelate, chimizate. Insusi programul e un factor care poate duce la dereglerari digestive majore, de tip constipatie (cel mai frecvent) sau diaree. La care se adauga ceilalti.

Constipatia apare in special la persoanele sedentare cu o reactivitate scazuta, apetit crescut, vezica biliara lenesa, iar diareea apare in special la persoanele hiperactive predispuse la agitatie, stari de panica si neliniste. Niciodata o afectiune nu este localizata si nu este apanajul unui singur organ. Atat constipatia cat si diareea sunt insotite de stari generale de disconfort, senzatie de plenitudine, migrena (in constipatie) balonare si dureri abdominale (in diaree), tulburari de ritm cardiac, etc.

Cum mama Natura are grija sa corecteze greselile noastre, ne-a dat ca ajutor Merisorul de munte (Vaccinium vitis idaea). Extractul din mladite de Merisor preparat sub forma de macerat glicerinic, regleaza functionalitatea si motricitatea intestinala in doua moduri: in caz de constipatie se comporta ca un tonic si stimulator, iar in caz de diaree actioneaza ca sedativ si antispastic. Corecteaza echilibrul motilitatii enterocolice si regularizeaza functionalitatea enzimatica intestinala. Are de asemenea actiune antiseptica (dezinfectanta) in colibacilozele intestinale si in disbiozele intestinale produse de alterarea florei bacteriene. Influenteaza meteorismul intestinal (balonarea), cand este bine de administrat impreuna cu maceratul glicerinic din muguri de Nuc (Juglans regia MG=D1).

Extractul din mladite de Merisor se poate administra de 2 ori pe zi in cantitate de 40-50 picaturi (2 ml), diluate in apa, inainte de mesele principale, timp de 2-3 luni, iar dupa o pauza de o luna se poate relua in caz de constipatie cronica sau colon iritabil.

Este foarte importanta si respectarea catorva reguli de alimentatie: sa se ia masa la ore fixe, sa se manance incet si nu in graba, sa nu se manance in exces, mancarea sa nu fie mult preparata termic, sa nu contina multi compusi chimici de sinteza, sa nu se manance dupa ora 20 si in primul rand sa nu se manance sub influenta stresului, a unor emotii negative. Sunt cele mai elementare reguli care se recomanda pacientilor pentru a-si pastra starea de sanatate si armonie, pentru a nu fi nevoie sa ajunga intr-un cabinet medical.

Se recomanda Extractul din mladite de Merisor (Vaccinium vitis idaea MG=D1) si in curele de slabire (2 ml, dimineata, inainte de masa), in asociere cu Extractul din amenti de Mesteacan pufos – Betula pubescens amenti MG=D1 – 2 ml la pranz (pentru reglarea functiei tiroidiene, cu stimularea metabolismului) si Extractul din mladite de Ienupar – Juniperus communis MG=D1 – 2ml seara (pentru detoxifiere la nivel hepato-renal). Cura dureaza 2 – 3 luni, asociata cu regim alimentar.

De asemenea, gemoterapicul din mladite de Merisor se recomanda ca adjuvant in osteoporoza la varstnici, datorita efectului antiscleros epitelial si mezenchimal (impotriva imbatranirii precoce) si favorizeaza absorbtia intestinala a calciului (2 ml, inainte de masa, dimineata). Se asociaza cu Extractul din mladite de Sequoia – Sequoia gigantea MG=D1 (2 ml la pranz) si Extractul din mladite de Mur – Rubus fructicosus MG=D1 (2 ml seara).

Cura dureaza 2 luni dupa care se continua cu reducerea in fiecare luna a dozei (la 30 – 20 – 15 picaturi) pana la o cura de 6 luni.

Dar gemoterapicul obtinut din mladite de Merisor are si alte efecte benefice:

- este antiinfectios, antiscleros, cicatrizant, nu numai la la nivel intestinal, dar si la nivelul cailor urinare;
reactiveaza functia ovarelor imbatranite (efect estrogenic);
- regleaza tendinta de fibroza si hialinoza a tesutului conjunctiv, din inflamatiile cronice de lunga durata, se opune sclerozei epiteliale si mezenchimale, este unul dintre gemoterapicele recomandate ca remediu impotriva imbatranirii premature.

Aceste calitati ale Merisorului sunt valabile numai pentru maceratul glicerinic preparat din mladitele plantei prelucrate in stare proaspata, dupa reguli speciale. Preparat sub forma de ceai din planta uscata, Merisorul are alta actiune si alta indicatie terapeutica.