Cat poate sta un copil la TV sau calculatorSarcina si ingrijirea copilului

Ochii copiilor nu sunt singurii afectati de prea mult timp petrecut in fata gadgeturilor. Dr. Rares Bodnariuc ne explica de ce nu e bine ca un copil sa stea prea mult la televizor sau calculator, care sunt riscurile si care este maximul de timp pe care il poate petrece un copil fara sa fie afectat.

In plus, medicul oftalmolog ne vorbeste si despre cum putem ajuta copiii scolari, care petrec cateva ore pe zi in fata unui monitor, dar si despre cum putem prelungi durata de viata a lentilelor de la ochelari.

Rep.: Cat are voie un copil/ preadolescent/adolescent sa stea in fata tabletei/ monitor de pc / televizor?
Dr. Rares Bodnariuc: Fara indoiala ca, din ce in ce mai multe gadgeturi au devenit o prezenta constanta in viata noastra cotidiana si inevitabil sunt o tentatie permanenta pentru copiii de toate varstele. Perioada de pana la 2 ani este foarte importanta atat pentru dezvoltarea aparatului vizual cat si pentru cea neurologica. Este de evitat, pe cat posibil, lasarea la indemana copiilor din aceasta categorie de varsta, a telefonului mobil, tabletei , PC-ului si laptop-ului . Aceste dispozitive , pe langa faptul ca pot stimula, prin acomodarea excesiva la aproape, aparitia si agravarea Miopiei , disconfort ocular acompaniat de congestie conjunctivala si senzatie de corp strain, tulburari neurologice extrem de grave care pot duce chiar pana la ADHD sau autism .
  

Riscurile, chiar daca mai mici, nu dispar dupa varsta de 2 ani. Desi televizorul nu este un factor declansator al tulburarilor de vedere si de acomodatie, poate crea disconfortul ocular cat si problemele psiho-neuronale mentionate mai sus. Ca un algoritm simplu, pentru fiecare an implinit, copiii ar trebui sa petreaca 10 minute pe zi cu aceste dispozitive.

Rep.: Cum protejam ochiii copiilor care nu au probleme de vedere?
Dr. Rares Bodnariuc: Chiar daca sunt respectate toate principiile unei dezvoltari armonioase psiho-somatice, acestea nu reprezinta o garantie ca nu vor aparea afectiuni oftalmologice. De aceea cel mai bun tratament este preventia. Sunt foarte importante controalele oftalmologice periodice incepand cu primul an din viata si apoi anual ( acestea doar in cazul in care nu sunt descoperite anumite afectiuni care necesita controale mai dese). Perioada de la nastere si pana la 6-7 ani este cruciala pentru dezvoltarea vederii. Orice afectiune nedescoperita la timp in aceasta perioada poate duce la pierderi ale acuitatii vizuale importante, ireversibile sau doar partial reversibile. De asemenea, protectia solara, reprezentata de ochelarii cu filtru UV este importanta in protejarea vederii copiilor in aceeasi masura cu cea a adultilor.

Rep.: Cum se curata corect lentilele ochelarilor?
Dr. Rares Bodnariuc: Curatarea lentilelor se face cu solutii speciale care contin o cantitate minima de alcool sau prin spalare cu apa calduta si apoi stergerea lor cu o laveta moale si curata. Este contraindicata stergerea lentilelor pe uscat, fapt care duce in timp la zgarierea si matuirea lentilelor.