Cancerul, tinut sub control prin preventieStiri

Ministerul Sanatatii a intocmit primul Plan National Multianual Integrat de Control al Cancerului pentru perioada 2016-2020 (PNCC), care inglobeaza strategii noi de control al cancerului in Romania, conform directiilor comune de la nivel european in ceea ce inseamna lupta impotriva cancerului.

Planul include o serie de programe prin care se urmareste reducerea mortalitatii si a incidentei cancerului, precum si imbunatatirea starii de sanatate a populatiei la risc si cresterea calitatii vietii bolnavilor de cancer. 

Astfel, sunt prevazute noi programe pilot de screening la nivel regional pentru cancerul de san si cancerul colorectal, strategii de imbunatatire a performantei actualului Program National de Screening pentru Cancerul de Col Uterin, cu pilotarea regionala a screening-ului primar HPV (Human Papilloma Virus), conform recomandarilor recente ale Ghidurilor Europene.

Planul National de Control al Cancerului documenteaza strategia comprehensiva a Ministerului Sanatatii de control al cancerului, pentru reducerea mortalitatii si incidentei cancerului in Romania prin masuri de profilaxie primara si secundara, pentru imbunatatirea supravietuirii si a calitatii vietii bolnavilor de cancer. Vizam realizarea unui diagnostic precoce, asigurarea si controlul calitatii tratamentului multimodal, precum si urmarirea in timp atat ambulatorie, cat si la domiciliu, masuri de reabilitare-reintegrare si alte actiuni cu caracter social. De asemenea, dorim realizarea pregatirii profesionale la standarde europene a personalului implicat in managementul afectiunilor oncologice. Totodata, urmarim dezvoltarea unui plan nou de cercetare la toate nivelurile, centrat pe beneficiul pacientilor cu individualizare prognostica si personalizare”, a declarat conf. univ. dr. Patriciu Achimas-Cadariu, ministrul Sanatatii.

O componenta importanta a planului o reprezinta promovarea unui comportament preventiv, prin informarea populatiei in vederea evitarii factorilor de risc, a expunerilor la noxe, pentru reducerea riscului global de cancer, precum si prin politici de vaccinare impotriva hepatitei B si a infectiilor cu virus HPV.

La capitolul social, asociatiile de pacienti sunt invitate sa participe in grupul de lucru care va functiona sub coordonarea Asociatiei Ligilor Europene de Cancer, reprezentante pe plan intern de Societatea Romana de Cancer si de Coalitia Europeana a Pacientilor cu Cancer. In acest sens, Asociatia Ligilor Europene de Cancer va desemna o organizatie de pacienti din Romania, partenera, ca reprezentant in colaborarea din cadrul Parteneriatului Comun CanCon (Cancer Control Joint Action).

Aplicarea masurilor incluse in Planul National de Control al Cancerului se va realiza conform unor strategii pe termen scurt, mediu si lung.

Ministerul Sanatatii va identifica si prioritiza resursele necesare pentru finantarea implementarii fiecarei masuri in parte, prin strategii pe termen scurt - vizand bugetul pentru Programe al Ministerului Sanatatii, mediu si lung - prin proiecte de asigurare a infrastructurii si de formare profesionala menite sa asigure pe viitor baza materiala si umana necesara unei acoperiri cat mai bune a populatiei cu servicii medicale preventive si curative de o calitate cat mai buna, pentru a asigura in final controlul cancerului in tara noastra la un nivel competitiv pentru un stat membru al Uniunii Europene”, a precizat ministrul Sanatatii.

Planul are la baza evaluarea necesarului de resurse si masuri de control al cancerului existenta in documentul Raportului misiunii de evaluare ImPACT WHO-UICC-IAEA pentru Romania, evaluare solicitata de Ministerul Sanatatii.

Cu aproximativ 48.300 de decese cauzate de cancer anual, Romania se situeaza peste media Uniunii Europene din punct de vedere a ratei mortalitatii prin cancer.

In Romania, diagnosticarea in stadii avansate este predominanta in mai multe tipuri de cancer. In cazul cancerului pulmonar, spre exemplu, care inregistreaza cea mai crescuta incidenta in tara noastra – 7 din 10 pacienti romani depisteaza boala abia in stadiul IV. De asemenea, 1 din 5 cazuri de cancer de san este descoperit in stadiul II sau III.

 

Sursa: Ministerul Sanatatii