Cafeaua consumata in mod regulat intareste sanatateaTerapii si remedii din natura

Cafeaua e buna. Consumata cu regularitate, in cantitati mici, poate preveni boli precum diabetul sau afectiuni cardiace.

Fiecare om are o “norma” de cafea, situata intre o cafea decofeinizata si 5 cafele, conform unui studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Harvard. Majoritatea celor care au facut parte din studiu consuma in jur de 3 cafele pe zi.

“Mesajul principal al studiului este ca un consum regulat de cafea este asociat cu o rata mai mica a mortalitatii cauzate de cateva motive precum diabet, afectiuni cardiovasculare sau suicid”, precizeaza Frank Hu, profesor de nutritie si epidemiologie care a ajutat la studiu. “In majoritatea studiilor anterioare pe acelasi subiect s-a luat in calcul doar cafeaua cofeinizata. Insa si cafeaua fara cofeina are aceleasi efecte, care duc la o mortalitate redusa. Doar ca nu existau concluzii. In studiul nostru ne-am concentrat pe demonstrarea rezultatelor pentru ambele tipuri de cafea”, completeaza profesorul.

Dr. Hu si colegii sai au utilizat ca sursa de informatii chestionarele a peste 200.000 de medici si asistente, care sunt obligati sa isi updateze periodic informatii despre obiceiurile alimentare si stilul de viata, printre altele, dar si dosarele medicale ale acestora din ultimii 20 de ani.

Bautorii de cafea, per ansamblu, sunt mai sanatosi decat cei care nu consuma aceasta bautura. Iar cand din calcule au fost scosi fumatorii, imaginea a devenit si mai clara. Bautorii de cafea nefumatori au riscul de mortalitate mai scazut cu 8-15%, in functie de cata cafea beau.

“Este o veste buna pentru cei care beau cafea, concluziile nu pot fi contestate, probele sunt solide. Cafeaua intareste sanatatea”, puncteaza dr. Hu.

Ce face cafeaua pentru sanatate?

Cafeaua este sursa principala de antioxidanti din dieta. Antioxidantii sunt cei care lupta zi de zi cu radicalii liberi din organism. “Principalul mesaj e ca oamenii sa se bucure de cafea, sa nu incerce sa reduca cantitatea; cafeaua nu dauneaza sanatatii”, completeaza medicul.

Alte studii arata cat de importanta este cafeaua in recuperarea dupa cancerul de colon, cum scade riscul diabetului, reduce inflamatiile acociate diabetului si afectiunilor cardiace.

 

 

Surse: aici, aici, aici si aici.