BilirubinaAnalize medicale

Ce este bilirubina? Bilirubina este un substanta maro- galbuie care se gaseste in bila si se formeaza ca reziduu atunci cand celulele rosii mor si sunt inlocuite cu altele. In conditii normale bilirubina este eliminata in timpul digestiei prin intestine si apoi prin colon. In cazul in care ficatul nu functioneaza corect functia de filtrare a sangelui revine rinichilor astfel bilirubina ajunge in urina. In conditii normale bilirubina este absenta in urina. Bilirubina circula in fluxul sangvin in doua forme: bilirubina indirecta si bilirubina directa.

Testele de bilirubina

Testele de bilirubina se fac in mai multe moduri.
Bilirubina urinara in care se observa nivelul de bilirubina din urina.
Bilirubina indirecta sau neconjugata este o analiza a sangelui. Aceasta forma de bilirubina nu este solubila in apa si traverseaza fluxul sangvin pana la ficat unde este transformata intr-o forma solubila.
Bilirubina directa sau conjugata se dizolva in apa si este facuta de ficat din bilirubina indirecta.
Bilirubina totala care masoara toata bilirubina din sange(directa si indirecta).
In timp ce bilirubina totala si bilirubina directa sunt masurate direct din sange, bilirubina indirecta este derivata din masuratorile celorlalte doua.

Care este scopul testului de bilirubina?

Acest test este recomandat de medic pentru a afla nivelul de bilirubina in urina sau in sange. Fiind un indicator important pentru bolile de ficat, de multe ori va fi recomandat impreuna cu alte analize atunci cand exista semne de functionare anormala a ficatului. Printre simptomele pe care le are un pacient care are un nivel ridicat de bilirubina  sunt pierderea in greutate,dureri abdominale sau picioarele umflate. Testul de bilirubina se mai face pentru a descoperii exista boli hemolitice sau daca nou nascutii sufera de icter care este deosebit de periculos poentru acestia.

Pregatirile pentru testul de bilirubina urinara

Nu necesita pregatiri speciale, pacientul trebuie doar sa colecteze urina de dimineata intr-un  recipient luat preferabil de la farmacie sau laborator. In cazul administrarii medicamentelor, doctorul trebuie anuntat deoarece diureticele, anticonceptionalele, steroizii si barbituricele pot influenta rezultatele.
Pregatirile pentru testul de bilirubina directa, indirecta sau totala

Recoltarea probei de sange se face dimineata, iar pacientul nu trebuie sa bea sau sa  manance inainte cu cel putin patru ore, iar medicul trebuie anuntat in cazul in care se urmeaza  un tratament cu medicamente.

Rezultatele

Daca se gaseste bilirubina in urina inseamna ca exista probleme la nivelul ficatului si sunt necesare si alte analize.
Un nivel ridicat al bilirubinei totale poate fi un semn de anemie hemolitica, de ciroza sau o reactie la o transfuzie de sange. In cazul in care nivelul bilirubinei directe este mai mare decat cea indirecta poate fi din cauza unei probleme de eliminare scazuta a bilirubinei de catre celulele ficatului si poate fi interpretat ca simptom pentru hepatita virala, boli ale ficatului din cauza alcoolului sau blocaj biliar.
Mai exista si cateva boli rare(Rotor, Dubin-Johnson, Cringler-Najjar),  transmise ereditar care pot constitui cauza nivelului ridicat de bilirubine.

Surse: aici, aici aici si aici