Benzoat de sodiu E211Aditivi si alte pericole din alimente

Benzoatul de sodiu (E211) are formula chimica  NaC6H5CO2. Este forma cristalina a acidului benzoic si exista in aceasta forma cand este dizolvat in apa . El poate fi obtinut prin reactia hidroxidului de sodiu cu acid benzoic.

Este un aditiv alimentar din categoria conservantilor chimici, prezent in mod natural in fructele sub forma de boabe, ciuperci, scortisoara, cuisoare etc. Pentru uz industrial, se obtine prin procedee chimice din toluen. 

Acidul benzoic si benzoatii sunt utilizati in calitate de conservanti impotriva drojdiilor si mucegaiurilor, in produsele acide. Nu sunt foarte eficienti impotriva bacteriilor si ineficienti in produse cu pH mai mare de 5 (usor acide sau neutre). 

Dozele prea mari confera un gust acru exagerat. 

Benzoatii se mai utilizeaza si in combinatie cu sorbatii in produse precum bauturile aromate nealcoolice (racoritoare), bauturi alcoolice slabe, concentrate lichide de ceai (utilizate la dozatoare), unele produse conservate din fructe si legume, gemuri si jeleuri cu continut scazut de zahar, masline si produse pe baza de masline, produse din peste, crustacee, creveti, moluste, sosuri emulsionate si neemulsionate, condimente, mirodenii, mustar, salate preparate, deserturi pe baza de produse lactate netratate termic, la conservarea oualor in stare lichida, in alimente dietetice pentru scopuri medicale speciale, suplimente alimentare lichide si guma de mestecat.

Cantitate maxima zilnica permisa/corp: 5 mg/kg corp.
Doza de incorporare in alimente: 150 mg/kg sau 150 mg/l, pana la 2000 mg/kg (in sfecla rosie preparata). 
Consumul de benzoat de sodiu are si o serie de efecte secundare. La unele persoane mai sensibile, acidul benzoic si benzoatii pot sa produca reactii alergice, iar la astmatici accentueaza simptomele caracteristice.

Dozele mari si consumul indelungat pot produce iritatie gastrica, anorexie, voma, afectarea ficatului si a rinichilor. In combinatie cu colorantii alimentari azoici favorizeaza hiperactivitatea la copii (sindromul ADHD). Pentru benzoatul de sodiu, studiile de laborator au relevat si un posibil efect genotoxic.

Benzoatul de sodiu nu este permis in produsele pentru sugari si copii mici. 

 

Surse: Natural News, ANPC si Wikipedia.