Bazele pentru mancaruri, E-uri ambalate frumosAditivi si alte pericole din alimente

Suntem tot mai ocupati, gatim tot mai putin. Si dorim preparate cat mai rapide, cu gust cat mai intens. Din nefericire, cei care nu stiu cu adevarat sa gateasca au fost prinsi de mirajul bazelor si adaosurilor pentru mancaruri.

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) a achizitionat in cursul lunii august anul curent 36 de produse tip condimente – adaosuri pentru mancaruri din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), in vederea realizarii unui studiu prin care sa atraga atentia in ceea ce priveste continutul acestui tip de produs si potentialele efecte asupra sanatatii consumatorilor.

Studiul a fost realizat de catre o echipa de experti ai APC Romania, coordonati de catre Conf. univ. dr. Costel Stanciu. La realizarea acestui studiu s-au avut in vedere analiza ingredientelor, analiza primelor 3 ingrediente, identificarea aditivilor alimentari folositi, analiza denumirii produsului.

Aditivii alimentari cu frecventa de utilizare cea mai mare in produsele de acest tip sunt potentiatorii de aroma si gust.

La 25% dintre produsele analizate s-au identificat cate 3 tipuri de potentiatori de aroma si gust in compozitia acestora: monoglutamat de sodiu, inozinat disodic, guanilat disodic (Delikat Gust de gaina, Delikat Legume, Rolton, Auchan, Natex, Dora, Knorr Cub Legume, Knorr Cub Vita, Knorr Cub Gaina).

La 25% dintre produsele analizate s-au identificat cate 2 tipuri de potentiatori de aroma si gust: monoglutamat de sodiu si inozinat disodic/ribonucleotide disodice (Vegeta Adaos universal pentru mancaruri, Vegeta Gust de gaina, Perfecta Adaos universal cu legume pentru mancaruri, Polimark Legume, Maggi Gust de gaina, Maggi Gust de afumatura, Maggi Cub vita, Maggi Cub gaina, Maggi Legume).

La 22% dintre produsele analizate s-a identificat cate un potentiator de aroma si gust: monoglutamat de sodiu (Colonial, Alex Buna, Mikado, Ha Vito, Virgin, Maggi Cub legume, Winny, Cora).

Doar 14% dintre produsele analizate nu contin aditivi alimentari (Pirifan, Solaris, Mirodenia de la Fuchs, Vegeta Naturella). 86% dintre produsele analizate au in compozitia lor intre 2 si 9 aditivi alimentari. Produsul cel mai aditivat dintre cele analizate este Legumax (Jasmin).

In cele 36 de produse analizate s-au identificat 16 aditivi alimentari, dupa cum urmeaza:

E100 – Curcumina este un colorant galben portocaliu. Are o rata de absorbtie scazuta, iar unele studii au aratat ca poate provoca stare de greata, diaree. Recent, s-a constatat ca poate afecta metabolizarea fierului in organism, putand cauza deficiente de fier la anumite persoane.

E101 – Rivoflavina este un colorant galben sau galben portocaliu care are o solubilitate scazuta.

E129 –Allura Red este un colorant rosu care poate declansa reactii alergice. Produsele care contin acest colorant nu trebuie sa fie consumate de catre persoanele sensibile la aspirina si care sufera de astm. In Uniunea Europeana nu este recomandat a fi folosit in produsele pentru copii. A fost interzis in Danemarca, Belgia, Franta si Elvetia.

E150a – Caramel simplu este cel mai utilizat colorant artificialsi poate provoca hiperactivitate si probleme gastrointestinale. Consumul lui nu este recomandat copiilor hiperactivi.

E150d – Caramel cu sulfit de amoniu poate provoca probleme intestinale dupa ingestia unor cantitati mari.

E150c - Caramel amoniacaleste un colorant maroniu obtinut prin arderea zaharului in prezenta amoniacului. Este susceptibil de declansarea unor alergii. De asemenea, distruge Vitamina B6 din organism.

E223 –Metabisulfit de sodiu este un conservant care poate provoca reactii alergice.

E304 – Palmitat de ascorbir este un antioxidant care poate ataca smaltul dintilor.

E330 – Acidul citric este un compus organic, cristalin, fara culoare, care apartine clasei de acizi carboxidici si este folosit ca acidifiant. Poate provoca dureri abdominale si poate ataca smaltul dintilor. Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor si nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.

E341 – Fosfat tricalcic este un antiaglomerant, obtinut din oase si piatra, care poate provoca tulburari ale tranzitului intestinal.

E450 – Difosfat disodic este un emulgator care poate provoca reactii alergice si tulburari de tranzit intestinal si care modifica echilibrul calciu-fosfor din organism.

E471 – Mono si digliceride ale acizilor grasi este folosit ca un emulgator si stabilizator. Nu se cunosc reactii adverse.

E551 – Dioxid de siliciu este un emulgator care poate provoca reactii alergice.

E621 – Monoglutamat de sodiu poate produce dureri de cap, slabiciune.

E627 – Guanilat disodic sau guanilat de sodiu este un corector de gust, care nu este sigur pentru copiii mai mici de 12 saptamani; trebuie evitat de persoanele cu astm si guta.

E631 – Inozinat disodic este un corector de gust obtinut din carne sau peste, poate declansa reactii alergice.

E635 – Ribonucleotid disodic – poate provoca alergii si trebuie evitat de persoanele astmatice.

Studiul privind calitatea condimentelor tip adaosuri pentru mancaruri face parte din Campania Nationala de Informare si Educare: ”Hrana sanatoasa – o investitie pe termen lung in sanatatea noastra”. Prin aceasta campanie Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) isi doreste sa promoveze un stil de viata sanatos si sa traga un semnal de alarma in privinta unor produse alimentare bogate in sare, zahar si grasimi si a unor aditivi alimentari care prezinta un risc ridicat asupra sanatatii consumatorilor.

Concluzia? Utilizati condimente naturale, verdeturi proaspete, plante aromatice. Papilele gustative au fost date peste cap de chimicalele adaugate in mancaruri ani la rand. Au nevoie de putin timp pentru a se "reseta", pentru a simti din nou gustul adevarat si natural al alimentelor. Iar renuntarea la bazele pentru mancaruri aduce beneficii pe termen lung.

 

Surse: aici.