Au fost deblocate procedurile de transplant pulmonar Stiri

Transplantul pulmonar va fi reluat, in scurt timp. Ministrul Sanatatii,  Patriciu Achimas-Cadariu, a avut o serie de intalniri cu Prof. Bruno Meiser, presedintele Eurotransplant si Prof. Walter Klepetko, seful Sectiei de chirurgie toracica si al programului de transplant pulmonar de la Clinica Universitara AKH din Viena, acolo unde sunt efectuate operatiile de transplant pentru pacientii romani, cu organe prelevate si puse la dispozitie prin reteaua Eurotransplant. In cadrul ultimei intalniri a avut loc si semnarea scrisorii de intentie intre Agentia Nationala de Transplant si Eurotransplant, organizatia europeana de profil.

Astfel, s-a stabilit ca pentru toti cei 7 pacienti romani aflati in evaluare vor fi reactivate procedurile necesare, primii 2 dintre acestia urmand sa fie supusi transplantarii, imediat ce vor fi identificati donatorii compatibili.

Urmatorii pasi stabiliti includ oficializarea relatiei Romaniei cu Eurotransplant, prin semnarea unui nou acord - ultimul incheiat expirand la finele anului 2013 - evaluarea si recoltarea plamanilor de la eventualii donatori romani si, ulterior, infiintarea a minimum 3 centre regionale de urmarire post-transplant, in tara noastra.

Partile au convenit, totodata, ca pe fondul cresterii cererilor pentru acest tip de procedura terapeutica, respectiv de faptul ca AKH, prin agentia Eurotransplant, nu poate asigura mai mult de 10 transplanturi anual, este imperios necesara deschiderea unui Centru National de Transplant in Romania.

 

Sursa: Ministerul Sanatatii