Alo, doamna doctor Ioana Vartosu?Interviuri

“Alo, doamna doctor Ioana Vartosu?” Aceasta era intrebarea pe care medicul de familie Ioana Vartosu o auzea cel mai frecvent. Parinti ingrijorati, pacienti speriati, oameni a caror sanatate si liniste sufleteasca depindeau de ea. Si “Alo, doamna doctor?” a devenit mai mult decat o intrebare. A devenit locul in care peste 22.000 de persoane pot primi de la medici raspunsuri competente la intrebarile lor.

Alo, doamna doctor?” este un grup pe reteaua de socializare Facebook in cadrul caruia peste 100 de medici raspund la intrebarile a peste 22.000 de persoane. Medicul Ioana Vartosu este initiatorul proiectului, care initial se vroia un canal de informare doar pentru pacientii dansei.

 

Intr-un scurt interviu, Ioana ne vorbeste despre ea, despre grup, dar si despre alte proiecte de suflet.

 

R: Care a fost momentul in care ti-ai dat seama ca vrei sa fii medic?

I. V.: Intr-un mod ciudat, am stiut dintotdeauna, de cand ma jucam cu papusile. Mi-am ales scoala, liceul ca sa ma asigur ca ma duc spre medicina.

 

R: Cat a durat formarea, unde ai facut-o si cum a fost experienta?

I. V.:  Am terminat Facultatea de Medicina din Timisoara. Caile au fost nebanuite de-a lungul anilor. In anul V l-am nascut pe Mihai si au aparut noi provocari: cele de tanara mamica. Astfel am inceput programele de Scoala mamei Junior inca din timpul facultatii, cu sedinte de gimnastica si cursuri pentru gravidute, trecand si eu prin aceasta experinta.

Am continuat cu un an de stagiu de ginecologie, unde am insotit multe din gravidute in timpul travaliului. Astfel am ajuns sa cunosc nevoile lor, fricile lor si unde au nevoie de informatii si sustinere.

 

R: Cum a fost prima experienta care te-a facut sa te intrebi daca asta iti doresti cu adevarat? Cum ai depasit-o?

I. V.: Experienta de spital a fost destul de dezamagitoare pentru mine, ca si om. Impartind alte valori, m-a determinat sa imi doresc o meserie in medicina care sa fie cat mai departe de spital. Astfel, au urmat 3 ani de specializare in medicina de familie. Cum universul comploteaza, sau mai bine zis Dumnezeu stie mai bine decat mine, in loc sa urmez un parcurs clasic de interne, cumva actele mele la minister s-au pierdut, singurul loc disponibil fiind spitalul de copii Louis Turcanu.

Asa ca dupa ginecologie a urmat neonatologie si aproape 3 ani de urgente pediatrie.

 

R: Cand si cum s-a nascut ideea grupului si in cat timp s-a materializat?

I. V.:  Aveam deja peste 300 copii in evidenta si multe mamici cu multe intrebari. In acea perioada munceam la un proiect "curs de puericultura online" si vroiam sa aflu de la mamici intrebarile lor punctuale despre anumite tematici.

Initial, timp de o saptamana mamicile postau intrebarile lor pe o anumita tema, urmand sa le centralizez, sa le raspund si propuneam urmatoarea tema.

 

R: Cum au fost primele luni, cum a prins ideea de "consultatie" pe Facebook?

I. V.:  A venit ca o mare gura de aer chiar si pentru mine si pacientii mei, caci in loc sa raspund de 10 ori in privat la aceeasi intrebare raspundeam o singura data, iar ei gaseau raspunsul mult mai repede.

 

R: Grupul are peste 22.000 de membri. Cum s-a promovat?

I. V.:  E un grup care a adunat peste 22.000 membrii in 3 ani si care nu s-a promovat decat prin recomandarile mamicilor.

 

R: Cu cati medici a inceput, cati sunt acum? Cati sunt activi si isi rup zilnic din timpul lor pentru a raspunde?

I. V.:  Initial am fost singurica, apoi in functie de intrebari rugam colegii sa ma ajute. Sunt 4-5 medici activi care au "norma intreaga pe facebook", adica chiar au vazut importanta lor si isi dedica timp aproape in fiecare zi sa raspunda. Multi lucreaza in serviciul de urgente pediatrie. Acum grupul are peste 100 medici activi, din toate ramurile de pediatrie si medicina, din toate colturile tarii, predominant din Timisoara.

 

R: Exista medici care s-au alaturat grupului din proprie initiativa, fara sa le ceara cineva?

I. V.:  Absolut toti medici au venit din proprie initiativa sau recomandati de un pacient.

 

R: Care sunt cele mai des-intalnite situatii despre care se pun intrebari?

I. V.:  Situatiile banale de raceli, toxiinfectii alimentare, eruptii...

Am avut in schimb si cazuri reale de urgenta de intoxicatii sau accidente in care oamenii au apelat initial la grup si care au avut un final fericit.

 

R: Poti sa faci o estimare a numarului de postari la care s-a raspuns, pana acum?

I. V.:  In medie, se posteaza 2 intrebari/ zi.

 

R: Unde vezi acest grup peste doi ani, de exemplu? Cati medici si cati membri crezi ca va avea?

I. V.: Nu pot sa imi dau seama, oricum a luat o amploare mult mai mare decat mi-as fi putut-o imagina vreodata. Avem in spate o echipa de 10 admini care zilnic selecteaza posturile, cauta medicii potriviti sa raspunda la intrebari si "aplica reguli".

 

Foto: arhiva personala Ioana Vartosu