Alimente pentru oase mai puterniceAlimente

Riscul fracturilor si al osteoporozei creste invers proportional cu consumul de alimente bogate in calciu. "Inima, sangele, muschii si nervii au nevoie de calciu pentru a functiona normal. Daca dieta dumneavoastra nu contine suficient calciu pentru a inlocui ce se uzeaza, calciul va fi luat din oase, lasandu-le slabite si predispuse fracturilor", aminteste purtatorul de cuvant al Asociatiei Americane de Dietetica. Asociatia promoveaza consumul de alimente bogate in calciu, pentru prevenirea mai multor probleme de sanatate, printre care si osteoporoza.

Lapte degresat

Laptele, dar si celelalte produse lactate sunt bogate in calciu, nutrientul numarul unu pentru oase puternice. Laptele degresat este preferat celui integral deoarece un pahar de lapte degresat are 90 de calorii si 0 grame de grasimi, pe cand cel integral are 8 grame de grasime si 150 de calorii.

Iaurtul dietetic, branza degresata si laptele degresat imbogatit cu vitamina D sunt alte produse care ajuta la mentinerea sanatatii oaselor dumneavoastra.

Suc de portocale

Nu va place laptele? Aveti intoleranta la lactoza? Nicio problema! Sucul de portocale fortifiat cu calciu este un substitut minunat. Contine la fel de mult calciu ca si laptele, dar are si cantitatea zilnica necesara de vitamina C, care este esentiala pentru formarea colagenului, o componenta vitala a matricei osoase.

Cea mai buna varianta de suc de portocale imbogatit cu calciu este cel care contine si adaos de vitamina D, pentru fixarea in oase.

Frunze de varza cruda (collard)

Varza collard este inrudita cu varza pe care noi o folosim sub forma de capatani. Frunzele se folosesc cat mai fragede, inainte sa se increteasca. Este una din plantele cu cea mai mare cantitate de calciu. Trei sferturi de cana de frunze gatite contin la fel de mult calciu ca un pahar de lapte. Varza contine si vitamina K, care contribuie, de asemenea, la sanatatea oaselor. Alegeti frunzele mici, fara pete galbene si gauri.

Nuci

Arahidele, migdalele, nucile cashew, boabele de soia si unturile provenite din aceste nuci sunt surse incontestabile de magneziu, care joaca un rol important in modul cu organismul foloseste calciul. Fara o cantitate adecvata de magneziu, hormonii care regleaza metabolizarea calciului nu-si fac bine treaba. Alegeti nucile nesarate si neprajite.

Somon

Acest peste gras este o sursa delicioasa de vitamina D, care ajuta organismul la metabolizarea si absorbtia calciului din alimente. Desi gasiti in aproape toate hipermarketurile file de somon, incercati sa consumati, din cand in cand, conserve de somon in care au fost introduse si oasele. Da, oasele de somon. In conserva sunt delicioase si abia sesizabile, dar sunt pline de calciu. Alti pesti ce pot constitui o sursa importanta de vitamina D sunt macroul, tonul si sardinele.

Cartof dulce

Cartoful dulce, intalnit si sub numele batata, este o sursa fabuloasa de potasiu, o alta substanta importanta pentru sanatatea oaselor. Studiile releva ca persoanele care au o dieta bogata in potasiu au densitatea osoasa mai mare si pierd mai putin calciu prin urina.

Condimente fara sare

Sodiul din sarea de masa, sosul de soia si alte condimente sarate influenteaza pierderile de calciu. Va puteti proteja oasele fara a sacrifica gustul mancarurilor, prin inlocuirea sarii cu cateva condimente gustoase sau ierburi. Pudra de chili, cumin, pudra de usturoi, busuioc, oregano, rozmarin, coriandru, piper sunt doar cateva din aromele care nu ar trebui sa lipseasca din nicio bucatarie.

Femeile, in general, mai ales dupa ce trec de 50 de ani, trebuie sa isi masoare densitatea osoasa frecvent, pentru a preintampina osteoporoza si fracturile la care duce.

Sursa aici.