Alimente care te fac sa mirosiAlimente

Imagineaza-ti ca mergi cu un mijloc de transport in comun si, dintr-o data, simti un miros greu de ou clocit. Bine, nu e chiar un exercitiu de imaginatie, e tristul adevar.

Ceapa si usturoiul sunt cele mai cunoscute alimente care te fac sa... mirosi (suntem draguti si nu spunem ca te fac sa puti, desi e mai aproape de adevar). Mujdei sau crud, cu slanina sau cu telemea, usturoiul si ceapa sunt delicioase si sanatoase, insa nu e recomandat sa le consumati daca mai aveti intalniri in ziua respectiva.

Totusi, nu sunt singurele alimente care fac pielea sa miroasa.

Usturoiul contine un aminoacid numit alina, dar si alicina, care sunt eliberate si sunt percepute mai bine dupa zdrobirea sau taierea usturoiului. Dupa consum, alicina se descompune repede si se transforma in alte substante, iar pielea incepe sa elimine o transpiratie puternic mirositoare.

Ce e de facut? Se spune ca daca ambii parteneri sau persoanele care iau masa impreuna si consuma usturoi suporta mai usor mirosul. Dar nu exista niciun studiu in aceasta directie. Pentru a indeparta mirosul din gura puteti mesteca frunze de patrunjel. Daca vi se pare ca transpiratia miroase mai rau decat in alte zile, clatiti zona axilei cu o solutie de apa cu otet de mere.

Carne rosie

Cercetatrii cehi au desfasurat un studiu foarte interesant. In 2006 au luat mostre de transpiratie de la vegetarieni si consumatori de carne rosie, esantion reprezentativ. Un grup de control a facut un top al celor mai urate mirosuri, tinand cont de mai multi factori. Fara exceptie, consumatorii de carne rosie au obtinut punctajele cele mai mari la mirosuri greu de suportat sau chiar insuportabile, in timp ce transpiratia vegetarienilor a fost mult mai usor de "amusinat".

Ce e de facut? Carnea rosie poate fi inlocuita cu cea alba sau cu fructe de mare si peste. Sau puteti renunta temporar la ea, in preajma evenimentelor importante sau solicitante.

Curry/Seminte de chimen

Gustul puiului Tikka, specific bucatariei indiene, dar si supa de chimen sau ficateii cu chimen, mancarurile cu mult curry au un parfum placut si imbietor. Dar nu la fel de imbietor e mirosul pielii, al transpiratiei, mai exact, dupa ce le consumati.

Aceste doua condimente puternice rezista in pori si doua zile.

Ce e de facut? Cui pe cui se scoate, zice o vorba din popor. Cardamomul, un alt condiment puternic, are rol de dezodorizant. Cardamomul, care face parte din aceeasi familie cu ghimbirul, este o planta foarte aromata. Puteti adauga putin praf de cardamom in ceai sau cafea. Aplicat direct pe piele, cardamomul lasa o aroma proaspata.

Asparagus (sparanghel)

Asparagusul nu schimba mirosul pielii, insa il modifica pe cel al urinei. Daca la serviciu aveti pisoar, colegii isi vor da seama ca ceva nu e in regula. Un compus al sparanghelului numit mercaptan de descompune in sistemul digestiv. Femeile nu poseda enzima care descompune marcaptanul, iar urina lor nu isi modifica mirosul.

Ce e de facut? Daca partenerul pofteste la sparanghel, propuneti-i alte legume delicioase. Astfel, nimeni nu va avea de suferit. Daca insista, promiteti0i ca vineri veti gati cu placere pentru el sparanghel, dar nu in timpul saptamanii.

Crucifere

Broccoli, varza, varza de Bruxel. Copiii nu sunt mari amatori de legume, in general, insa aceste legume par a fi blamate de cei mici fara motiv. Sunt bogate in nutrienti si antioxidanti, care ajuta organismul sa scape de toxine si celule cu potential carcinogen. In acelasi timp, aceste legume provoaca si flatulente.

Ce e de facut? Cruciferele sunt importante pentru alimentatie, nu trebuie sa renuntam la ele. Atunci cand nu trebuie sa plecati de acasa le puteti manca. La bine si la greu impreuna, cu sau fara varza. Pentru a le face mai usor de digerat, cruciferele pot fi oparite.

 

 

 

Surse: aici.