Alanin aminotransferaza (ALT)Analize medicale

Ce este alanin aminotransferaza? Alanin aminotransferaza este o enzima produsa de celulele ficatului si ajuta la metabolizarea proteinelor.

Daca ficatul este bonav sau nu functioneaza normal, alanin aminotransferaza este eliberata in fluxul sanguin, acest lucru facand nivelul ALT sa creasca. Prin analiza alanin aminotransferazei se masoara nivelul acestei enzime in sange.

Testul ALT mai este cumoscut si sub denumirile glutamat piruvat transaminaza si transaminaza glutam piruvica.

Scopul testarii alanin aminotransferazei

Acest test este recomandat de doctor daca un pacient are simptome de boala a ficatului cum ar fi greturi, urina inchisa la culoare sau dureri abdominale. Mai poate fi cerut deasemenea pentru a ajuta la diagnosticarea hepatitei sau pentru a monitoriza pacientii care sunt sub tratament si iau medicamente care afecteaza ficatul. Un nivel ridicat al ALT in sange semnifica o imbolnavire a ficatului, insa nu toate persoanele cu boli de ficat au nivelul ALT ridicat. Multi pacienti cu ciroza pot avea nivelul ALT normal.

Pregatirea pentru testarea alanin aminotransferazei

Anumite medicamente sau alimente pot influenta rezultatele analizelor, astfel incat doctorul poate recomanda evitarea  acestora pe o anumita perioada de timp imainte de recoltarea sangelui. Medicul trebuie deasemenea anuntat in cazul unei sarcini.

Rezultatele testarii alanin aminotransferazei

Rezultatele considerate normele sunt 10 -40 unitati per litru(U/L), insa acestea pot varia de la un laborator la altul, in functie de masuratorile folosite. Valorile normale mai pot varia si din alte cauze cum ar fi varsta si sexul. Doar medicul este in masura sa interpreteze analizele si sa emita un diagnostic.

Un nivel mai mare decat normal al alanin aminotransferazei in sange semifica de obicei ca o boala a ficatului este prezenta. Nivelul ridicat al ALT  mai poate fi cauzat de existenta cirozei, hepatitei, necrozei ficatului, hemocromatozei, intoxicatiei cu medicamente, pancreatitei sau mononucleozei.

 

 

Surse: aici, aici si aici.