Aditivii din alimente influenteaza comportamentul copiilorAditivi si alte pericole din alimente

Iritabilitatea, neliniste, dificultati la adormire, crize de furie, opozitie la orice initiativa a celor din jur sunt doar efecte asupra comportamentului cauzate de aditivii din alimente. Iar parintii rareori realizeaza ca toate substantele consumate de copil pot fi asociate cu certurile dintre frati, intarzierea vorbirii, anxietate, depresie, dificultati in ceea ce priveste concetrarea. In gneral, copiii crescuti cu o alimentatie curata, fara aditivi sunt mai calmi, mai veseli, mai cooperanti.

Aditivii utilizati in sute de alimente destinate consumului de catre copii pot duce la tantrumuri frecvente, comportamente atipice, sustin cercetatorii. Studiile arata ca micutii cu varste sub trei ani care consuma bauturi racoritoare cu aditivi - coloranti si conservanti sunt mai predispusi la pierderea rapida a concentrarii, temperament vulcanic, ii intrerup frecvent pe ceilalti din activitati, au probleme cu programul si mai ales cu adormitul.

Produsele alimentare, in special cele dedicate copiilor ar trebuie sa fie "curate", sa nu contina fel de fel de amelioratori. Copiii oricum nu cunosc gusturile, acestea se formeaza in copilarie. Si cu cat se invata mai repede cu gusturile dulci, puternice, cu aromele foarte tari, cu atat vor consuma mai greu produse naturale, care nu se ridica la inaltimea "stachetei" ridicate de aromele sintetice.

De ce aditivi trebuie sa ne ferim?

Colorantii artificiali, care se gasesc in dulciuri, bauturi, gustari, cereale, dar si alte alimente procesate.
E102 - tartrazina - galben mustar
E104 - galben quinoline
E107 - galben 2G
E110 - galben sunset
E122 - rosu
E123 - amaranth
E124 - rosu ponceau
E127 - rosu
E128 - rosu 2G
E129 - rosu allura
E132 - indigo
E133 - albastru briliant
E142 - verde
E151 - negru brilliant
E155 - maro ciocolatiu
E160B- annatto (folosit in iaurt, popcorn, inghetata)

Conservanti

E200-203 - sorbati intalniti in margarina, sosuri, prajituri, produse din fructe;
E210-213 - benzoati intalniti in sucuri, bauturi racoritoare, siropuri, medicamente cu gust de fructe
E220-228 - sulfiti intalniti in fructe uscate, bauturi de fructe, carnati, iar lista poate continua; 
E280-283 - propionati intalniti in produse de patiserie si panificatie, paine sau crutoane aromate, sub diverse forme; 
E249-252 - nitrati, nitriti, utilizati mai ales in mezeluri; 
Antioxidantii sintetici (din margarina, uleiuri vegetale, produse prajite, chipsuri, snacksuri si biscuiti) sunt foarte agresivi, la fel ca potentiatorii de arome, mai ales monoglutamatul de sodiu. 
Ferti-va si de E310-312, E319-320, E621, E627, E631, E635.

 

Surse: Healthy Body