Acidul uricAnalize medicale

Analiza de sange a acidului uric este un test care determina cat acid uric avem in sange si cat de bine corpul poate produce si elimina acest acid. Acest test il gasim si sub denumirea de acid uric seric. Ce este acidul uric? Acidul uric este o substanta chimica produsa de corpul uman atunci cand sintetizeaza mancarea care contine compusii organici numiti purine. Acestea sunt substante care se gasesc in aproape toate  mancarurile si fac parte din structura chimica a genelor noastre. Cea mai mare parte a acidului uric se dizolva in sange apoi pleaca spre rinichi si de acolo in urina.

Daca organismul produce prea mult acid uric si nu il elimina exista pericol de imbolnavire de afectiunea numita hiperuricemie. O alta cauza a acestei boli este si cresterea numarului de celule moarte din cauza cancerului sau a tratamentului pentru cancer. Nivelul prea mare de acid uric in sange poate cauza formarea de cristale solide la nivelul articulatiilor. Daca raman netratate, aceste cristale devin dureroase si formeaza boala numita guta.
Este posibil si sa existe prea putin acid uric in sange ceea ce este un simptom pentru boli de rinichi sau de ficat.

Care este scopul testului de acid uric?

Acest test se face cu scopul de a diagnostica si monitoriza pacientii cu guta, pentru a determina cauza calculilor de la rinichi, pentru a monitoriza pacientii care fac chimioterapie sau radiatii si de a verifica daca tratamentul pentru scaderea acidului uric functioneaza.

Pregatirea pentru testul de acid uric

Pentru a face acest test nu trebuie sa mancam cu patru ore inainte de recoltare. Exista unele medicamente care influnteaza rezultatele analizei cum ar fi aspirina sau ibuprofenul, de aceea e recomandat sa spunem medicului daca urmam vreun tratament.

Rezultatele testului de acid uric

Nivelul mare de acid uric in sange poate indica in general mai multe boli cum ar fi guta, leucemia, diabetul, faptul ca faceti chimioterapie, pietre la rinichi sau o dieta bogata in purine.
Un nivel mai mic de acid uric este mai putin intalnit, dar poate indica o dieta saraca in proteine, boli ale ficatului sau boala lui Wilson(boala care cauzeaza acumularea cuprului  in ficat, creier sau ochi).

Surse: aici si aici