Acid vanilmandelicAnalize medicale

Ce este acidul vanilmandelic? Acidul vanilmandelic il gasim in urina impreuna cu alti hormoni produsi de glandele suprarenale care ajuta corpul in lupta sa impotriva  stresului.

Scopul testarii acidului vanilmandelic

Testarea acidului vanilmandelic este recomandata de doctor atunci cand un copil prezinta o umflatura la nivelul abdomenului sau alte simptome care il fac suspect de neuroblastom, cu scopul de a diagnostica si monitoriza acest tip de cancer. Dezvoltarea acestei tumori in zona abdomenului este unul din indicatorii importanti ai acestei boli care poate provoca dureri copilului si il va impiedica sa manance sau sa inghita mancarea. In unele cazuri tumora va presa pe coloana vertebrala impiedicand mersul, iar daca tumora va creste  va crea si alte complicatii, cum ar fi durerile de oase si impiedicarea formarii celulelor rosii ale sangelui, daca aceasta se va forma in maduva osoasa. Aceasta analiza se mai foloseste si la diagnosticarea si monitorizarea feocromocitomului, o tumora care cauzeaza producerea in exces a adrenalinei si noradrenalinei si se formeaza de obicei in glandele suprarenale, dar mai poate aparea si in alte zone ale abdomenului.

Pregatirea pentru testarea acidului vanilmandelic

Pentru aceasta analiza este necesara colectarea unor probe de urina pe durata a 24 de ore,iar acestea se vor tine in frigider pana cand vor fi duse la laborator. Pregatirea pentru aceasta analiza presupune evitarea pentru doua zile a cofeinei, tutunului, alcoolului, ceaiurilor, citricelor, bananelor si a execitiilor fizice solicitante. Doctorul va  trebui deasemenea anuntat daca se urmeaza vreun tratament cu sau fara prescriptie medicala, deoarece exista substante care pot influenta rezultatele analizelor.

Rezultatele testarii acidului vanilmandelic

Analiza de laborator a acidului vanilnandelic este foarte sensibila influentelor, astfel incat de multe ori este cazul unor rezultate fals pozitive. Doctorul va tine cont de starea de sanatate a fiecarui pacient in parte si va decide cand testul trebuie repetat pentru a putea diagnostica in mod corect neuroblastomul sau feocromocitomul. Daca un copil este tratat pentru neuroblastom, iar un adult este tratat pentru feocromocitom si analizele arata o descrestere a concentratiei de acid vanilmandelic, inseamna ca tratamentul functioneaza. Daca nivelul acidului vanilmandelic este stabil sau creste, inseamna ca tratamentul nu este eficient.

 

 

Surse: aici si aici.