Acid delta-aminolevulinic (ALA)Analize medicale

Ce este acidul delta-aminolevulinic? Acidul delta-aminolevulinic este un aminoacid produs de ficat, necesar in formarea celulelor rosii din sange. Exista cateva boli mostenite in care nivelul acidului delta-aminolevulinic este scazut, ceea ce poate duce la anemie. Deasemenea nivelul crescut in urina al acestui acid poate indica tot o boala genetica numita porfirie.

Scopul testarii acidului delta-aminolevulinic

Acest test este recomandat de doctor atunci cand un pacient prezinta semne si simptome ale porfiriei. Porfiriile sunt un grup de boli mai putin intalnite, provocate de acumularea in corp a unui nivel ridicat de porfirine, care produc simptome la nivelul pielii sau legate de sistemul nervos. Testul este folosit atat in diagnosticarea si monitorizarea porfiriilor, cat si pentru diagnosticarea intoxicatiei cu plumb.

Pregatirea pentru testarea acidului delta-aminolevulinic

Testarea se face pe o proba de urina recoltata pe durata a 24 de ore. Doctorul va da indicatii pacientului despre modul in care trebuie sa faca recoltarea. Pacientul va trebui sa anunte doctorul daca urmeaza vreun tratament cu sau fara prescriptie medicala, deoarece exista substante care pot influenta rezultatele analizelor.

Rezultatele testarii acidului delta-aminolevulinic

Rezultatele considerate normale pentru testarea acidului delta-aminolevulinic in urina sunt: 0-7 mg/24h, insa aceste rezultate pot varia usor de la un laborator la altul in functie de metodele si masuratorile folosite. Doar doctorul este in masura sa interpreteze rezultatele analizelor.

Daca rezultatele presupun valori mai mari decat normale ale acidului delta-aminolevulinic in urina, pot indica unul din tipurile de porfirie, intoxicatie cu plumb sau intoxicatie cu alcool.

 

 

Surse: aici si aici.