29 septembrie, Ziua Internationala a CafeleiMod de viata

Cafeaua de dimineata este unul din cele mai des-intalnite obiceiuri umane, asociata de cele mai multe ori cu trezirea. Iar cafeaua are si o zi a ei. 

Cafeaua este o bautura preparata din boabe de cafea prajite, boabele fiind fructe ale arborelui de cafea. Acesti arbori sunt cultivati in peste 70 de tari, initial in regiunile ecuatoriale din America, Asia de Sud-Est, India si Africa. 

Micul arbust din familia Rubiacee (Coffea) traieste mai ales in regiunile tropicale. Cele 60 de specii care se cunosc sunt originare din Africa. Dupa fiecare ploaie, arborele infloreste; astfel, pe un arbore se gasesc concomitent flori si fructe in diverse stadii de coacere. Este o planta permanent verde, fructul matur arata ca o cireasa, rosu, având in interiorul pulpei doua seminte. Aceste seminte sunt boabele de cafea cruda.

Patru tipuri de cafea

In ordinea importantei sunt demne de mentionat patru tipuri de cafea ce rezulta dupa prelucrarea semintelor: arabica, robusta, liberica, excelsa, primele doua acoperind cam 97% din consumul mondial.
Arabica (care poate fi de diverse proveniente - Brazilia, Columbia, Nicaragua, Sudan) se cultiva la altitudini cuprinse între 800 si 2.000 de metri, fiind cea mai nobila cafea de masa. Este mai sensibila la boli si daunatori, avand un continut in cofeina mai redus, intre 1,1-1,7%, dar nobila la gust, cu aroma compusa, catifelata, cu nuante de ciocolata, flori, neastringenta, putin amara.

Robusta (Camerun, Zair, India) este cultivata la altitudini de 500-600 metri, fiind o planta rezistenta la daunatori, productiva, dand un produs cu calitati olfactivo-gustative mai sarace decat Arabica. Are un mare continut de cofeina cuprins intre 2-4,7%.

Pana a ajunge “cafea” asa cum o stim noi, cireasa de cafea va suferi transformari pentru extragerea samburelui. Din dorinta de a obtine o cafea espresso perfecta s-a ajuns la crearea amestecurilor de cafele prajite.

Cum obtinem cafeaua

Cea mai simpla operatie este intinderea pe pamant a “cireselor” recoltate, uscarea lor la soare, indepartarea pulpei devenita casanta printr-un sistem de decorticare mecanica. Prin aceasta metoda ieftina se obtine cafeaua denumita naturala.

Celalalt procedeu de decorticare, “umed”, consta in introducerea cireselor culese in bazine cu apa unde in urma fermentarii (macerarii) pulpei, aceasta se indeparteaza cu jeturi de apa, obtinandu-se cafeaua denumita “lavata” sau ”lavorata”.

Cultura cafelei a crescut enorm, odata cu rafinarea gusturilor. Dintr-o simpla bautura care ii ajuta pe calugari sa nu adoarma in timpul meditatiei si rugaciunilor, cafeaua a ajuns la rang de arta. S-au scris carti despre obtinerea cafelei perfecte, exista cursuri speciale, cercetatorii studiaza in permanenta noi si noi variante de arome.

Cum se bea cafeaua

“Din cana sau din ceasca” ar raspunde glumetii. Neagra, cu zahar sau cu lapte, ar fi urmatoarea varianta. “Cum ii place fiecaruia” e raspunsul celor mai posaci. Nimeni nu greseste.

Un espresso preparat corect are mai putina cofeina decat cafeaua facuta la filtru, motiv pentru care italienii, mari amatori ai acestui tip de bautura, pot bea cateva cesti pe zi fara sa aiba probleme cu tensiunea. Insa acestea deja sunt fineturi pe care un barista (specialist in prepararea cafelei) trebuie sa le cunoasca.

Un espresso se face din 7 grame de cafea si 25 ml de apa incalzita la exact 92 de grade. Daca temperatura e mai mare, se "arde" cafeaua. Daca e mai mica, uleiurile esentiale nu pot fi extrase. Si ceasca in care se prepara bautura trebuie sa fie calda, pentru a mentine temperatura. Iar cea optima pentru servirea cafelei este intre 50 si 70 de grade Celsius. Daca este mai calda, cel care vrea sa bea se frige, iar daca este mai rece nu se mai simt pe deplin aromele. 

Un espresso facut corect trebuie sa fie cremos, iar un cappuccino facut bine trebuie sa aiba spuma atat de densa, incat sa sustina betigasele cu care se amesteca zaharul in cafea. 

Retete de cafea, pentru infrumusetare

Iubitorii si, mai ales, iubitoarele de cafea vor ajunge sa indrageasca si mai mult aceasta bautura, cand vor afla cate beneficii pot obtine de pe urma unei cafele.

Bautura in sine are un gust unic si ajuta la accelerarea metabolismului, e un aliat bun pentru pierderea in greutate, insa si aspectul fizic are de castigat.

Multe produse cosmetice din comert au la baza cafeaua, insa acestea pot fi inlocuite cu retete homemade (produse in casa), personalizate si facute exact pe placul fiecareia.

Fata - Plina de antioxidanti, cafeaua poate lupta cu procesul de imbatranire prin eliminarea toxinelor si protejarea impotriva radicalilor liberi din poluare, fum de tigara, dar si alte pericole la care suntem expusi zilnic.

Reteta: amestecati doua linguri de cafea proaspat macinata cu doua linguri de cacao pudra, 3 linguri de lapte gras si o lingura de miere. Aplicati un strat subtire din acest amestec pe fata si decolteu. Lasati sa actioneze timp de 15 minute, apoi inlaturati cu ajutorul unui prosop moale, inmuiat in apa calda.
Aceasta masca este recomandata tuturor tipurilor de ten, insa are efecte uluitoare asupra pielii mature si pielii expuse la conditii extreme (loc de munca in mediu toxic, in aer liber, in cafenele sau restaurante in care se fumeaza).

Par - Cafeaua aplicata pe par il va face mai matasos, iar un masaj cu aceasta bautura uimitoare poate stimula foliculii, pentru a accelera cresterea firului de par.

Reteta: Faceti o cafea tare, la care adaugati o jumatate de cana de apa. Cand a ajuns la temperatura camerei, turnati-o pe scalp si pe toata lungimea parului, apoi acoperiti capul cu o folie de plastic sau o casca de dus. Dupa 20 de minute puteti clati parul cu apa calda.
Aceasta reteta este perfecta pentru orice tip de par, oricat de moale sau naravas ar fi. Il face usor de pieptanat, matasos si ii da un aspect lucios si sanatos.

Corp - Cafeaua este un diuretic natural. Atunci cand este aplicata pe piele, aceasta ajuta la drenarea fluidelor din celulele grase, reducand temporar aspectul de coaja de portocala sau celulita.

Reteta: Amestecati intr-un bol o cana de zat de cafea, jumatate de cana de zahar brun si o cana de ulei de cocos (poate fi inlocuit si cu ulei de masline, insa nu va intra in piele la fel de repede). Dupa ce faceti baie sau dus, masati acest scrub pe pielea uda, energic, cu miscari circulare, dar fara a rani pielea.
Puteti utiliza o manusa de masaj sau dosul palmei. Este important sa masati si sa insistati minim un minut pe fiecare zona, pentru a avea rezultate cat mai bune. Clatiti cu apa calda.

 

 

Surse: aici, aici, aici si aici.