Ce poti face cu un castravete?
04.02.2015
Multe persoane cu kilograme in plus si lipsa de vointa dau vina pe metabolism pentru silueta. “Tin cura de slabire, zau! Dar nici natura nu ma ajuta” e o scuza des intalnita. Metabolismul poate fi stimulat, insa calea cea mai buna catre slabire si mentinere este un stil de viata sanatos. Totusi, natura a lasat la indemana cateva metode simple, care ajuta.
Urmati aceste sfaturi pentru a arde mai multe calorii, mai repede, cu ajutorul alimentelor.
Ananasul contine bromelaina, o enzima digestiva cu proprietati antiinflamatoare, folosita pentru a trata afectiunile gastroenterologice. Bromelaina ajuta celulele pancreatice sa descompuna substantele din alimente, astfel incat fiecare sa ajunga mai usor “pe calea ei”. Bromelaina se gaseste in stare naturala in ananas.
Cercetarile arata ca dietele cu un nivel mai mare de pesticide si chimicale reduc metabolismul. Daca nu aveti surse de incredere si ferme certificate de la care sa va faceti cumparaturile, ar trebui sa le cautati. Toxinele din alimentele care nu sunt organice incurajeaza organismul sa depoziteze grasimile, nu sa le metabolizeze. Daca nu vreti sa carati cina de aseara pe abdomen si coapse, orientati-va catre fructe si legume organice.
S-a demonstrat ca meditarea regulata va poate ajuta sa stimulati metabolismul. Stresul distruge ordinea fireasca din interiorul organismului si directioneaza celulele grase catre mijlocul trunchiului. Meditatia va ajuta sa gestionati mai bine stresul, a carui diminuare va permite corpului sa metabolizeze alimentele mai eficient. De asemenea, meditatia ajuta si la reducerea supraalimentarii cauzate de stres.
O cana de ceai poate fi o idee buna, nu doar cand va ganditi la kilogramele in plus. Catechina, o substanta intalnita in ceaiul verde, accelereaza metabolismul si reduce indicele de masa corporala, prin scaderea greutatii. Si, ca un beneficiu suplimentar, ceaiul verde ajuta la scaderea LDL, colesterolul rau.
O alta metoda pentru a suplimenta arderile si a slabi sunt dusurile mai reci. Senzatia de frig si tremurul cresc metabolismul, datorita contractarii muschilor. Prin aceasta metoda, corpul incearca sa restabileasca homeostazia, proces prin care corpul incearca sa mentina, in limite foarte apropiate, constantele mediului sau intern.
Un cocktail servit la o petrecere nu e un capat de lume, mai ales daca alegeti varianta dietetica, fara prea multe siropuri dulci si colorate. Insa prea multe bauturi de acest gen incetinesc metabolismul. Cercetarile arata ca, in cazul in care consumati bauturi amestecate, doua beri sau doua pahare de vin, arderea grasimilor se reduce cu pana la 73%. Iar explicatia e simpla si logica. Ficatul transforma alcoolul in acetat, pe care il foloseste pe post de combustibil pentru functionarea organismului, in loc sa isi asigure necesarul din alimente sau din grasimile stocate. Asadar, mai ales daca va doriti sa slabiti, beti responsabil.
Lamaia si menta, sou orice planta aromatica, stimuleaza sistemul nervos, crescand astfel metabolismul. Puteti folosi plantele proaspete, in apa plata sau ceai, sau puteti utiliza uleiuri esentiale. Desi pare hilar, si daca mirositi popcorn sau capsune in timpul antrenamentelor, aveti sanse sa ardeti mai multe calorii. Daca gasiti o solutie care sa inlocuiasca punga de popcorn pe banda de alergare, aveti toate sansele sa va recapatati silueta mai repede decat v-ati imaginat.
Apa este esentiala pentru functionarea organismului, inclusiv pentru transportul nutrientilor catre celule. Studiile arata ca persoanele care beau intre 8 si 12 pahare cu apa, zilnic, au o rata metabolica mai ridicata decat cele care beau doar patru pahare cu apa. Daca beti apa rece, cu atat mai bine. Ardeti alte cateva calorii cu incalzirea apei. De multe ori, setea este gresit interpretata si puteti simti senzatia de foame, in loc. Daca beti suficienta apa, e foarte probabil sa mancati mai putin.
Daca va vine sa plangeti, cu siguranta si caloriile se vor topi. Deoarece mancarea picanta creste ritmul cardiac, mai multa energie este utilizata atunci cand mancati alimente picante. Astfel, se ard mai multe calorii.
Una din principalele cauze ale obezitatii este sedentarismul, in aceasta categorie intrand si sederea pentru timp indelungat la birou. Fizioterapeutul William Sukala vine cu o veste buna, pentru cei care sunt dispusi sa faca cateva mici concesii. “Daca va mai si ridicati in picioare, in timp ce lucrati, ardeti cateva calorii. La sfarsitul lunii, cand trageti linie, puteti observa ca s-a imbunatatit atat tonusul, dar si numarul de calorii arse a crescut. E suficient ca in timpul unei zile de munca sa stati in picioare, sa mergeti, sa faceti exercitii usoare cu picioarele, sub birou, timp de 15 minute. Beneficiile se vor vedea in timp.
O cafea, servita la amiaza, poate face mai mult decat sa va tina ochii deschisi pentru cateva ore. “Cafeaua creste ritmul cardiac, respiratia si accelereaza metabolismul”, se precizeaza intr-un articol publicat in Physiology & Behavior. Tot acolo se precizeaza ca rata metabolica medie a celor care beau cafea decofeinizata este cu 16 procente mai scazuta decat a celor care beau cafeaua cofeinizata. Abuzul de cafea poate avea urmari grave asupra sanatatii, pe termen lung. Insa una sau doua espresso consumate zilnic pot fi benefice. Atat pentru a nu vi se inchide ochii la serviciu, cat si pentru a creste rata metabolica.
Exercitiile de respiratie pot accelera metabolismul, aducand mai mult oxigen in organism. Cateva exercitii simple de yoga pot face minuni. Iata cum se procedeaza: va asezati confortabil, cu spatele drept, ochii inchisi si mainile pe genunchi. Respirati de cateva ori, lung si usor. Expirati pana simtiti ca a iesit tot aerul si vi se pare ca buricul se lipeste de spate. Folositi o numaratoare unu-doi, unu-doi, in care unu este pentru expiratie si doi pentru inspiratie. Lasati aerul sa intre in plamani fara efort si fara a controla in vreun fel actiunea. Concentrati-va pe expiratie, care trebuie sa fie rapida, repetand de 40 de ori. Incet, treptat, reveniti la respiratia normala. Repetati aceasta serie de doua sau trei ori.
Daca radeti sanatos, din toata inima, de 100 de ori, e ca si cum ati vasli timp de 10 minute sau ati merge timp de 15 minute cu bicicleta. Rasul diminueaza cantitatea hormonului responsabil cu stresul si reduce nivelul glicemiei. Avand atat de multe beneficii, rasul ar trebui incurajat.
Metabolismul poate beneficia de pe urma adaugarii la meniul zilnic a unei lingurite de ulei extravirgin de masline. Metabolismul poate fi accelerat astfel, datorita oxidarii grasimilor, iar uleiul de masline are si proprietati antiinflamatorii pentru organism.
O persoana care sufera de o deficienta de vitamina D poate resimti o incetinire a metabolismului. Nu trebuie sa va “prajiti” sub razele soarelui, sunt suficiente 10 minute de expunere, de preferat dimineata. In niciun caz in soarele arzator si fierbinte al amiezii. Desigur, timpul difera in functie de anotimp si puterea soarelui, dar si de zona in care locuiti. Sub indrumarea medicului, in lunile de iarna puteti lua un supliment cu vitamina D.